Asrama Anak Yatim Fakir Miskin Darul Akhyar

 

Pengenalan
 
Asrama Kebajikan Anak-anak Yatim / Fakir Miskin Darul Akhyar telah dibuka dan menerima kemasukan penghuni pertamanya pada 11 Jun 2011. Penubuhan asrama tersebut adalah merupakan sebahagian daripada aktiviti Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (MAIDAM) dalam memperluaskan lagi usaha kebajikan khas bagi anak-anak kehilangan ibu bapa (yatim) terutama di bawah asnaf fakir miskin. 
 
Misinya ialah untuk membela nasib anak-anak yatim dan yatim piatu (fakir miskin) yang daif serta tiada penjagaan sempurna, tanpa mengira darjah pencapaian akademik. Segala perbelanjaan anak-anak ini ditanggung keseluruhannya oleh pihak MAIDAM sehingga selesai pendidikan menengah mereka.
 
Jawatankuasa pengurusan asrama ini diketuai oleh Ketua Pegawai Eksekutif MAIDAM selaku Pengerusi. Asrama ini juga diselia dan diuruskan oleh seorang penyelia/pengetua.
 
 

Asrama Anak Yatim Fakir Miskin Darul Akhyar MAIDAM


 
Lokasi
 
Asrama Darul Akhyar terletak di Lot. 3387, Kampung Mengabang Kapal, Mukim Batu Rakit, 21020 Kuala Terengganu, Terengganu Darul Iman.

(Klik untuk lihat lokasi)

 

Kemudahan Asrama
 
Asrama ini mempunyai 2 blok bangunan iaitu asrama lelaki dan asrama perempuan. Terdapat bilik yang selesa menempatkan 4 orang penghuni setiap satu bilik. Asrama ini juga dilengkapi dengan kemudahan surau dan dewan makan serta ruang pejabat bagi melicinkan perjalanan program asrama.

Syarat Kemasukan

i-    Anak yatim yang kematian bapa atau kedua-duanya (ibu dan bapa ) / fakir miskin
ii-   Masih bersekolah dan ingin meneruskan persekolahan
iii-  Berumur 13-19 tahun
iv-  Bersemangat ingin belajar

 

Dikemaskini pada Selasa, 26 September 2017 23:44
Nilaikan butir ini
(0 undian)

Bilangan Pengunjung

Hari ini 1704

Hari sebelum 2347

Minggu ini 6715

Bulan ini 56768

Jumlah 2721367

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Awan Tag

Undian

Apakah Pandangan Anda Terhadap Laman Web Rasmi MAIDAM?