Konsep Wakaf Tunai

• Mewakafkan harta adalah merupakan amalan jariah yang sangat dituntut oleh agama Islam kerana amalan wakaf bukan hanya sebagai satu ibadat malahan ia merupakan satu sistem yang berpotensi untuk menyumbang kepada kesejahteraan masyarakat Islam melalui pengumpulan harta secara bersama dan berkelompok.


• Skim Waqaf Tunai adalah satu skim bagi menggalakkan orang ramai (umat Islam) menyumbang dan membuat pelaburan sebagai sedekah jariah (wakaf) tanpa had minimum untuk tujuan demi kepentingan,kebajikan dan kemaslahatan umat Islam secara menyeluruh.


• Sesiapa sahaja yang beragama Islam boleh menyertai skim ini. Skim Waqaf Tunai ini memudahkan umat Islam untuk mewakafkan harta mereka dalam bentuk wang tunai kerana tidak semua umat Islam di negeri ini khasnya dan di Malaysia amnya mempunyai aset atau harta kekal seperti tanah, bangunan dan sebagainya.


• Dengan memperkenalkan Skim Waqaf Tunai yang mudah ini maka diharap semua umat Islam di negeri ini dapat menyumbang dan membuat pelaburan untuk akhirat mereka.

Last modified on Wednesday, 07 February 2018 14:55
Rate this item
(0 votes)

Bilangan Pengunjung

Hari ini 92

Hari sebelum 765

Minggu ini 5132

Bulan ini 8579

Jumlah 2617610

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Cloud Tag

Vote

What Is Your Opinion on MAIDAM's Official Website?